Calendar activitati - ORA Locala (CFR)

sâmbătă, 16 martie 2013

Am prins si CN US CW 2013...



Sunt YO4SI.
   Ma relaxeaza grozav activitatea la statie. Uit de toate.
In octombrie trecut am chinuit colegii participanti la CN US SSB.
Pentru ca am folosit doar 10 (zece) watti. Sunt in al doilea amplasament de pe autorizatie. Fixam o shipca pe aticul terasei, cand a aparut locatarul de la ultimul etaj. Ca e aticul lui, ca e terasa lui, ca e fatzada lui, ca el platestetoate alea. Cand a auzit ca sunt radioamator a zis: "Pai asta inseamna ca ma radiati.
Nu va permit sa continuati si va rog sa incetati imediat orice activitate !" Gresisem enorm ca m-am adresat doar administratorei care mi-a dat cheia si nu am mai discutat cu cei de la ultimul etaj. Aveam doua posibilitati: Sa ma cert si sa ma bat cu el, sau sa ma fac presh si sa-l las sa se stearga pe picioare de tot oful din sufletul lui. I-am spus ca incetez imediat orice lucrare. Si asa am si facut. Dar ce facusem pana atunci am lasat pe loc. Am simtit ca atitudinea mea l-a mai relaxat. Asa ca prima etapa de anul trecut am facut-o cu un long de vreo 38 metri. Iar pentru a doua etapa am reusit sa fac un FD4 taiat pentru 80 metri, si amplasat atipic, in zig-zag pe terasa, cum am putut.
Am lucrat cum am spus cu 10 watti. Asa se pare ca am scapat si de a mai da explicatii onor echipei de arbitraj pentru una si pentru alta. 
Apoi am mai prins curaj si, in toate concursurile la care am mai participat, ca alta activitate nici nu am, am folosit toti cei 100 watti ai lui TS-450SAT-ului meu.
Nu am avut nicio sesizare. Activitate sporadica, doar concursuri, iar astea fractionate.
Iar acum a sosit CN US CW !... Ma tenta grozav sa pun in functie finalul meu cu un tub GU74B (fig 1).

Nu mai intrase tensiune in el de aproape un an . Asa ca am procedat la formatarea lampii, dupa metoda cea simpla, prezentata de Morel in articolul lui Cornelius. Sarcina artificiala de 75 ohmi era la stapanul ei, la YO4BXX. Am incercat un acord cu excitatie mica direct pe antena. Pi-ul finalului nu reusea sa vada sarcina optima. Am zis sa improvizez un adaptor de antena . LC - jumatate de PI. Cu surprindere am vazut ca bobina o vrea mica, tot mai mica, pana au ramas doar condensatoarele ce le agatasem pe acolo. Am cerut un variabil lui Claudiu - YO4FYQ.  El mi-a dat doua (tnx) ca sa aleg. Le-am spalat cu apa si sapun si cu o pensula fina, le-am uscat si am folosit pe cel pe calit, asa cum se vede in figura 2. 

Practic am marit valoarea celui de al doilea condensator al Pi-ului finalului. Deci impedanta la mufa spre antena foarte mica. 
Acum se punea problema radiofrecventei care eventual pleaca spre celelalte apartamente. Masa prin sistemul de incalzire stiam ca nu e o solutie. Pot apare ventre de tensiune sau curent de RF la vecini si atunci e de jale. 
Dragul de el, PAMANTUL ARTIFICIAL MFJ, (fig. 3)

 trebuia sa-si faca datoria si sa "suga" radiofrecventa si sa o bage pe sub pat in acea contragreutate de circa 7 metri serpuita prin camera. Am observat curentul foarte mare absorbit, dar am zis ca nu vor fi probleme. A inceput concursul. Am folosit Hamware al lui YO9HSW, (vy tnx).  Am vazut ca merge. Eram auzit si auzeam bine. Dar dupa cateva legaturi, am vazut flame in MFJ-ul - pamant artificial. Si un miros ingrozitor de arsura de material electric. 
L-am dezacordat ca sa nu mai flameze. Si am lucrat asa, dar mirosul l-am suportat tot restul concursului. Dupa concurs, cand am desfacut capacul "pamantului artificial" am observat o arsura pe comutatorul de strapare a bobinei. (fig.4).

 Mirosul era ingrozitor. L-am curatat, l-am lasat o noapte pe balcon. Parea curat, dar mirosea de-ti lua nasul. XYL-ylul spunea ca o sa spele perdeaua. Pana la urma l-am demontat, dar nu l-am aruncat la gunoi cum spunea sotia ci l-am infasurat bine intr-o folie (cine stie, poate mai trebuie candva !). Pentru ziua a doua de concurs am dat o mai mare atentie pamantului artificial. Am lipit pe pozitia optima, in lipsa comutatorului, dar am observat curentul foarte mare absorbit de contragreutate. Am scurtcircuitat sistemul de masura a curentului de RF. Dar nu mica mi-a fost mirarea ca indicatia nu scade chiar asa cum ma asteptam. Apoi mi-am dat seana ca nu am facut decat sa impart in doua curentul respectiv. Solutia a fost sa plimb acel crocodil al contragreutatii  dealungul strapului. (fig.5).  

Si a inceput ziua a doua. Toate ar fi fost bune... Dar, se putea sa nu fie si un "dar" ? Aveam in casti un zgomot de genul puf, puf, ca atunci cand receptionezi CW fara beat. Am miscat toate cablele pe birou, prin spate, dar superficial, ca de ! se facea telegrafie la viteza. Totul functiona, dar imi era rapita placerea. Dupa concurs am vazut ce era. Ramasese bagat la tcvr cablul TNC-ului KAM Plus, la niste probe care le facusem...  Concluzia ? Cea dintotdeauna, ca mereu este loc de mai bine, si mai ramane ceva de aranjat. Iar antena mea este vai de ea. Sta foarte prost cu simetrizarea. 
Iar cu mine ca operator ? Simt ca anii se aduna. Ce-o fi zis 3APJ ca l-am chemat din nou ca sa repetam legatura, ca prima nu era OK ? Sau cel de la 4KCC caruia am uitat sa-i dau numarul si am logat ? Si am fost nevoit sa-i dau "la mana" si se deplasa cheia si nu reuseam sa dau ultima cifra din cele sase ? Si repetam tot numarul si iar gresam la ultima cifra !! Dar toate astea fac parte din frumusetea activitatii radio. 
M-am bucurat ca nu am fost singurul din Constanta. Multumesc pentru participare lui YO4GVC, YO4BTB si YO4AUL. As mai scrie, dar ma opresc aici.  

Mircea = yo4si.

miercuri, 13 martie 2013

ANUNT QSL

Anunt


                  Aducem  la cunostinta radioamatorilor constanteni , care nu fac parte din vreun radioclub local ( Radioclubul Nostru din Constanta sau Asociatia Radioclubul Radu Bratu ) ca la sediul nostru din Constanta , str. Verde nr. 29 , de aproximativ 6 luni de zile s-au adunat QSL-uri ale urmatorilor radioamatori: YO4HGX, GM/APS, HHA, FNG, AR, AG, WN, GVC, HKH, AW, GHW, GCI, AD, GAV, CSE ( posibil si alte indicative ), precum si pentru localitatile Cernavoda si Mangalia. Avind in vedere ca spatiul de care dispunem este foarte limitat, va rugam sa contactati pe YO4DW Cornelius Sporis si sa precizati modalitatea prin care acestea pot ajunge la dvs sau ce sa facem cu ele in eventualitatea in care nu sunteti interesati sa intrati in posesia lor.  YO4DW poate fi contactat la telefoanele: 0722 582651 sau 0341 408598 si pe e-mail la adresa sporiscornelius@yahoo.com.
Facem precizarea ca in lipsa interesului dvs pentru aceste QSL-uri, nu le vom distruge sau arunca , ci le vom depozita in functie de posibilitati, existind riscul deteriorarii lor in timp.

Consiliul Director al Asociatiei Radioclubul Radu Bratu